In Marokko het is bij veel restaurants te krijgen;  aubergine zalouk. Vaak is het een voorgerecht, koude salade, tapas voor erbij.
Maar warm is het heel lekker met vis, kip of gehakt uit de oven, warm knapperig brood of lekkere gemarineerde olijven!

Voorbereiding:

 • Zet een plank, ovenplaat met bakpapier, scherp mes, zeezout, citroen, olijfolie en kruiden vast klaar

Bereiding:

 1. Snij over de aubergine over de lengte doormidden, maak inkepingen over de lengte in het vruchtvlees en leg dan op de aubergines op de ovenplaat.
 2. Wrijf in met wat citroen, beetje zeezout er op, ketoembar, soudania en zatar erover.
 3. Besprenkel met olijfolie, draai de aubergine om en ook weer wat olijfolie eroverheen wrijven.
 4. Maak kruislings inkepingen in de tomaat en besprenkel ook met wat olie.
 5. Dan gaan deze voor 45 min in de oven op 175 graden.
 6. Giet in een diepe koekenpan of nog beter: een aardewerken tajine een flinke scheut olijfolie en alle kruiden met toevoeging van komijn, zoete en gerookte paprikapoeder en eventueel een beetje zout erbij.
 7. Houd je erg van spicy voeg dan nog een Spaans peper toe.
 8. Zet dit op een middelhoog vuur.
 9. Ontvel de tomaat, hak deze in stukjes en bak in de olie met het spices mengsel aan, (deksel erop helpt om de tomaat mooi zacht te krijgen) later nog even met een vork de tomaten beetje prakken.
 10. Intussen zijn de aubergine iets afgekoeld, lepel ze goed langs de schil uit, net onder de schil zitten de meeste vitamine.
 11. Haal het mes er flink door op een grote snijplank en voeg dan de tomaat erbij, zet het vuur iets hoger en schep alles goed om.
 12. Zet het vuur nu laag, deksel er op en blijf af en toe omscheppen.
 13. In het begin wordt alle olie opgezogen, als de aubergine en de tomaat de olie weer los laten weet je dat het klaar is. Gebeurd dit in zijn geheel niet dan heb je te weinig olie gebruikt. Gebruik wel goede olijfolie, dat is het lekkerst.
 14. Snijd tot slot wat verse koriander fijn met steel en al, rasp wat teentjes verse zwarte knoflook, roer er door, zet het vuur uit en voeg eventueel nog wat garub melasse en olijven toe voor een mooie smaak balans.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter