
Voorbereidingstijd: 25 minuten | Baktijd: 50 – 65 minuten | Porties: 4-6
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie.
- Wrijf de aardappelen in met olijfolie. Plaats op de voorbereide bakplaat. Bak ongeveer 55-65 minuten, tot de aardappelen gaar zijn. Laat ze zover afkoelen dat ze te vullen zijn.
- Bak spek in een grote koekenpan, op middelhoog vuur gedurende 15 minuten tot knapperig en bruin. Doe het spek in een aparte schaal en verkruimel de bacon; zet het even opzij.
- Doe de ui in de pan; bak deze, afgedekt, gedurende 20 minuten op middelhoog vuur; af en toe roeren.
- Snij een dun plakje van de bovenkant van elke aardappel in de lengte; gebruik een meloen schep of lepel, schep de aardappelpulp eruit en laat 1/4 deel achter.
- Meng in een middelgrote kom de aardappelpulp, boter en roomkaas. Gebruik een aardappelstamper en pureer het aardappelmengsel tot de boter en roomkaas zijn gesmolten.
- Voeg het spek, ui, zwarte knoflook, 100 gram kaas, zure room, de ui, zout en peper toe; roer dit allemaal goed door elkaar.
- Schep het aardappelmengsel in de aardappels. Plaats de gevulde schaal op de bakplaat en bak ze 20-25 minuten, tot ze lichtbruin en bruisend zijn.
- Haal de schaal uit de oven en top met de resterende 50 gram kaas.
- Serveer onmiddellijk.
- Garneer met extra verkruimeld spek en ui indien gewenst.
Eet smakelijk!