
Bereiding:
- Meng in een ruime kom de bloem, het volkorenmeel en de gist door elkaar.
- Voeg het zout toe en meng het door het meel.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de olijfolie en 200 g water.
- Kneed alles tot een soepel deeg, voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog is.
- Kneed het deeg 10 minuten stevig door en probeer er dan een mooi vliesje van te trekken.
- Kneed nog 5 minuten langer als dit nog niet lukt en het vliesje snel scheurt.
- Vorm een stevige bol van het deeg en leg deze in een ruime kom.
- Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen tot het in omvang verdubbeld is (omdat er relatief weinig gist in het brood zit, duurt dit redelijk lang, bij 18°C duurt het zo’n 7 uur).
- Haal het deeg uit de kom en druk er voorzichtig de lucht uit.
- Kneed de kikkererwten en de zwarte knoflook door het deeg zodat alles goed gemengd is.
- Vorm een bol van het deeg en leg hem met de naad naar boven in een rijsmandje of laat hem met de naad naar beneden op een vel bakpapier op een houten plank narijzen.
- Laat het brood 1½ uur narijzen.
- Verwarm ongeveer een kwartier voor het einde van de rijstijd de oven voor op 250°C, verwarm als het brood in een rijsmandje rijst een bakplaat mee in de oven.
- Keer het brood voorzichtig om op de hete bakplaat, schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak het brood 10 minuten op 250°C, met alleen onderwarmte.
- Verlaag de oventemperatuur naar 200°C en bak het brood nog 30 minuten, tot het goudbruin en gaar is.
- Laat het brood op een rooster afkoelen en eet het bij een kom hete soep of met bijvoorbeeld een beetje rucola, gegrilde paprika en oude (geiten-)kaas.
Eet smakelijk!
Recept & foto gemaakt door Pompoen & Aubergine